October 2, 2011

mürdüm eriği likörü

cam kavanoz fotoğrafı çekmek ne zormuş, 20 karenin yarısından çoğunda eriklerden ziyade koko'nun burnu görünüyordu.
geçen hafta organik pazardan aldığım erikleri tüketemeyince aklıma pazarda yanıma yanaşan teyzenin önerisi geldi. biraz araştırma sonucunda denemeye karar verdim.
büyük kavanoz almaya çıktım dün ama biraz bokunu çıkarmışım galiba. herneyse. tarif şu: erikleri yıkıyoruz, çatalla deliyoruz sağdan soldan, kavanoza atıyoruz. üzerine bi şişe en ucuzundan votkayı döküyoruz. bolca toz şeker ekliyoruz. kavanozu sıkıca kapatıp bi kenara kaldırıyoruz. arada kavanozu çalkalayıp şekerin dağılmasını sağlıyoruz. 2-3 ay sonra içilecek hale geliyor. şurdan bakabilirsiniz, aşağıya doğru fotoğraflar var.
ölçü mölçüyle uğraşmaya üşendim, eriği bol oldu sanırım, artık yılbaşında göreceğiz tadının neye benzediğini. o zamana kadar mutfağa her girdiğimde gözüm takılacak, ışıkta çok güzel görünüyor rengi.

aynı formülle böğürtlen, çilek-nane, limon yapanlar olmuş. artık böğürtlen bulunmaz herhalde, donmuşuyla da olmaz. belki bi kavanoz da yeşil mandalinayla denerim.

3 comments:

  1. Ben de çok sevip, günlük hayatta içtiğim elma sirkesini deneyeceğim.

    ReplyDelete
  2. sen iyice hamarat oldun be, akademik derya baykal seni :)))

    ReplyDelete
  3. jardzy, elma sirkesi yeteri kadar vayt treş değil. ama dibi tutumuş tenceren varsa elma sirkesi ve cifle kaynatabilirsin, çıkan buhar da siyah noktalara iyi geliyor.

    verba volant, malayla baklava yapan bi hocam vardı, o varken ben olamam akademik derya baykal.

    ReplyDelete