Kendi kendime, döke saça aşure yaptım geçen hafta. Süsleyecek bir şey de yoktu, biraz sovyet oldu estetik açısından. (Gerçi çok süse de karşıyım, üzerine mango doğrayan gördüm geçen senelerde.) (Yani ne bileyim, aşurenin güzelliği biraz da mütevazı olmasında değil mi?) Neyse, hayatımda ilk defa sevdiğim kıvamda bir aşure üretmeyi başardım.
Biz aşureyi üç kadın toplanıp yapıyorduk, olmadı bu sene, toplanmaktan vazgeçtik. Kimse kendinden emin değil çünkü. Bireysel aşure senesi oldu 2020. Halbuki ne güzel dev tenceremle ve haşlanmış bakliyatımla gidiyordum, bütün süreci çene çalarak geçirip üçte biri aşure dolu tencereyle eve dönüyordum.
Nadire gene kazanla yapmış aşureyi, ben mini bir tarif buldum. Böyle dört kase çıktı, hafta sonu git-gel sessiz sessiz yedik evde. Aşure dağıtım listem zaten çok kısa ve 70+ bireylerden oluşuyor, dağıtmayı düşünmedim bile. Seneye umarım gene toplanıp yapabiliriz, ben de dağıtırım. Aşure gününü çok seviyorum, o da normale dönsün istiyorum.
Bu arada, aşure tarifini bulduğum yerde bir de kapya biberli meze tarifi var, ya lütfen yapın bunu. Tarifte jalapeno biber var, ben pek acı sevmiyorum, onsuz yaptım, öyle de nefis oldu.
Geçen hafta kendimi biraz böyle tarif denemeye filan vermişim, iyi yapmışım aslında. 2-3 gündür ruhen içe göçmüş haldeyim, iyi-güzel-dengeli olan her şeye pamuk ipliğiyle bağlı vaziyette günü geçiriyorum. Sonu hayırlı olmuyor bu içe göçmelerin, kendimi iterek ve çekerek çıkaracağım umarım bu tatsız ruh halinden.
Evdeki ne ölen ne kalan kauçuğu budamıştım birkaç hafta önce. Budamak gibi bir alışkanlığım yoktu, tam bir gerzek olduğum için yemyeşil dalları neden kestiğimizi anlamıyordum. Biraz youtube videosu filan izleyip ikna oldum, hem çoğaltabiliyormuşuz da kestiğimiz dallardan.
Ana kauçuktan yeni yapraklar çıkmaya başladı, kesip suya koyduğum dallardan bazıları da köklenmeye başladı, çok seviniyorum.
Şimdi kalkıyorum masanın başından, gidip kendimi meşgul edeyim. Giderken şunu bırakayım. Manic Street Preachers'ın James Dean Bradfield'i ne güzel solo albüm çıkarıverdi. Yatıp kalkıp bu şarkıyı dinleyen barbar kocama şarkının ithaf edildiği Victor Jara'nın kim olduğunu anlattım, kızıl komünist yetiştirilme tarzımın ekmeğini yiyiyorum 41 yaşımda.
:)Kızıl Komünistin aşure pişirdiği bir başkent:P Gabrielin memleketi değil bizimkide aslında çok gerçeküstü değil mi?Ben daha hiç pişirmedim.burada eski ve sofu teyzeler sürdürüyor bu adeti.Eline sağlık afiyet olsun.Victor jara'ya bakayım unutmazsam.Benimde kapya biber ile yapılan kışa saklanan bir tarifim vardı.bu yıl bakayım yapması bir ömür yemesi biran süren birşeydi:) Geçen bir adanalı yazdan közleyip dondurucuda sakladığını söyledi.Bir on kilo alıp mangalla dağa gitmek lazım evde olacak iş değil.
ReplyDeleteAy bende kızıl komünist olacak disiplin filan yok, sinirleri bozuk bir birey olarak devam ediyorum hayatıma ahhahha :D Sen esas kızıl komünist anamın ehliyet aldıktan sonra ilk defa direksiyona geçtiği günü görecektin, "BİSSSSMİLLAHHİRRAHMANİRRRRAHİİMMM" diye çevrildi o kontakt anahtarı :D Gabriel de görse kesin bir kenara not alırdı ahhahhah :D
DeleteKapı çaldı şunu yazarken, aşure gelmiş iki kase! Bu mahallede yapılıyor ya aşure, bakkallarda bile aşure malzemeleri paket halinde satılıyor çoğu yerde. Tek başına eziyetli geldi bana, topluca daha güzel yapılıyor :)
Ay bence de közleyip dondurucuya atılır ya, Adanalıdan daha iyi bilecek değiliz bence :D Közmatik mi var acaba sende de? Beni hayattan soğuttu o közmatik :/ Bu meze için fırına attım biberleri. Ama dağa gidilecekse ben de gelirim, yolda mangalı da taşırım, çok bıktım apartmandan :/
Victor Jara'nın hikayesi, acıklı bir Latin ülkesi hikayesi. Bugün 11 Eylül, Jara'nın memleketi Şili'de Amerikan destekli askeri darbenin yıldönümü. Jara da zaten darbeden sonra 5 gün daha yaşayabilmiş. Bana böyle acıklı hikayeler kaldı sadece komünistlikten.
Jara içimi burktu bilmemek daha konforlu bir şey bu dünyada bencilce bakınca😢o közmatik denen şeyin tencere formunda olanı var benimki tepsi gibi eskiden bir iki biberi onda közlerdim yeni evde ocak elektrikli camın üstüne bir şey damlatmaya gelmiyor hiç kullanmadım burada.kışlık hazırlıkta mahalledeki etli ekmek fırınına yolluyorum kilosunu bir liraya közlüyorlar.dün mangal fikrimi arkadaşa söyleyince ver fırına gitsin dedi.sen gibi dağa mangal taşımaya hevesli insan lazım bana😀maksat biber sanıyorlar ben toprağı ateşi seviyorum anlamıyorlar.
DeleteValla o kadar haklısın ki, bilmemek hakikaten daha konforlu. İnsan unutamıyor da.
DeleteBende tepsi gibi bir közmatik var, hayatımda bu kadar ocak ovmak zorunda kalmadım, lanet olsun köze de matiğe de diye kaldırdım dolaba :/ Burada mahalle fırını yok! Hiçbir işime yaramayan seramik atölyesi, yoga bilmemnesi, ultra vegan kafe filan var. En son bir berber, bir elektrikçi ve ufacık bir mahalle tostçusu yok oldu. Bunların yerine de gene kafe açılıyor. Aklımı kaçıracağım.
Valla iki mangal bile taşırım yeter ki sessizlik olsun, ağaç olsun, öyle oturup ateşe bakalım uzun uzun.
bizim evde kimse içki içmezdi ama kauçuk için düzenli bira alınırdı.Yaprakları bira ile silinir sulanırdı.Eve giremezdik kokudan.Birgün tavana değip hayvani boyutlara gelince taşınırken götürmemiştik yeni eve.buda bizim evdeki anomalilerden sadece birisi kauçuk var diye yazdım
DeleteBira almaya koşuyorum :D
DeleteMango mu.. Töbe süphanallah ahahaha :D Başarınızdan dolayı kutlarım, afiyet olsundur :) Benim bildiğim zaten aşurenin mantığı elde olan şeylerle yapılması. Yüz elli çeşit şeyi katıp karıştırmak biraz şov :D Ama bir ufak öneri, susam çok fena yakışıyor ya. Mersinli komşulardan öğrenmiştim. Yalnız bu sene komşularımdan aşure gelmedi. Kalbim kırık. Ben de yapmıyorum, tek başıma kim yiyecek o kadar şeyi. Pandemi olmasa eve doluşturur zorla yedirirdim millete de.. :D Geçen -adetim olmayan- tatlı krizine girip kazandibi yaptım. Neye benzedi ne sen son ne ben söyleyeyim; ama yedim :/ En son "yahu bu krebe döndü" diyordum. Gerisini düşün ahahahaha.
ReplyDeleteACI VE MEZE Mİ GÖRDÜM ORDA??? Acı çok seviyorum fakat default olarak midem kaldırmıyor. Çok üzülüyorum buna. Midem elverse ejderhaya döne döne yerdim ama temkinli tüketiyorum. Çok ender bulduğum bir şeyse ve bir daha yeme olasılığım düşükse gözümü kapatıp ertesi gün çekeceğim karın ağrılarını düşünmeden yiyorum ahahaha. THE ARSIZ. Yine de bu tarifi hafif acılı deneyeceğim. Tenk yu :) Gelmişken ben de bir tarif bırakayım. Çok basit ama dehşetengiz bir arkadaş. Beyrut'ta keşfettim ve fellik fellik "bunun adı ne?" diye herkese sorup her seferinde unuttum. Neyse hazır ismini hatırlamışken tekrar aratıp tarifi ekleyeyim ahaha balık hafızalı Zihin. https://www.youtube.com/watch?v=0MRAuuy_mz0
Mesela.
https://www.youtube.com/watch?v=S6gHBP3noxY
Çok teşekkür ederim, valla ben de yazdım başarı haneme. Hatta hemen gaza geldim, belki seneye ben de kazanla yaparım :) Ya bence de evde ne varsa onunla yapmak anafikir. Bak susam vardı evde, bilseydim kesin koyardım. Ay tatlı krizine girmene ayrı şok geçiriyorum şu anda, kazandibinin krebe dönmesine ayrı ahhahhhaha :D Ama olsun, bence de her türlü yenir.
DeleteAz acılı o zaman! Ay gerçekten bak, bir mide kanaması kaldı zaten bu sene ahhahhha :D Az, 3 halka jalapeno filan. Ben deneyeceğim bu patlıcanlı makdousu, sevdiğim her şey bir araya gelmiş resmen. Ama chilli hariç ahhahhha :D Bakayım mini patlıcan var mı etrafta.
Ay bir de bugün 11 Eylül'müş, öbür 11 Eylül. Herhalde bilinçaltım çalıştı benden habersiz.
Aşure seviyorsan Zihin kardeşim sana Dr Oetker'in hazır aşuresini tavsiye ederim, çok başarılı. Ben bu yıl içine bir miktar yemiş, meyve ilavesiyle ondan yaptım ve de çok güzel oldu, yiyenler de beğendi (çoğunu ben götürdüm zaten)
DeleteDr Ötker Bey’in aşuresinin ateşli bir destekçisi de annem :D
DeleteAklımda bulunsun teşekkür ederiz :)
Delete2020'yi şöyle atlatmaya çalışıyorumdur ahaha
https://twitter.com/onlyturkishtv/status/1298620799658721280
Ay ahhahhhahha 😂😂 Valla aslında otursam baştan bir daha seyrederim, bir bunu, bir de Aşk-ı Memnu’yu.
DeleteEllerine sağlık çok güzel görünüyor. Ama aşure mi mütevazı yahu :) bence mütevazı olmaktan en uzak tatlı olabilir. Meyve bakliyat ne bulurlarsa koyuyorlar, öyle çok ucuza da mal olmuyor galiba.
ReplyDeleteÇok teşekkür ederim ❤ Valla özü mütevazı aslında aşurenin :) Nohut, buğday, pirinç, çok az badem, çok az kuru kayısı ve çok az kuru üzüm var bu benimkinde. Bazı kuru meyveleri sevmiyorum aşurenin içinde, bazı şeyler evde yoktu. Bana kalırsa buğday, su, şeker, bir çeşit bakliyat, bir çeşit de kuru meyveyle gayet de olacak bir şey aşure.
DeleteHer şeyin olduğu gibi aşurenin de anlamını yok edip bir görgüsüzlük panayırına çevirdiler.
Çok doğru söylüyorsun, belki de tam tersi en basit bakliyatla bile tatlı yapmak içindi en başta, sonra her şey gibi abartılarak bugünkü haline geldi belki de.. ben hiç denemedim ama sen öyle basitçe anlatınca yapabilirim gibi geldi :)
DeleteBiraz hazırlık filan istiyor, biraz da tencerenin başında dikilmek gerekiyor. Ben hiç öyle mutfakta iddialı biri değilim, o link verdiğim tarif takip etmesi kolay bir tarifmiş, acı çekmeden yaptım sayesinde :) Sen de kesin yaparsın ❤️
DeleteGerçekten aslında malzemeleri tam geleneksel Anadolu kileri malzemeleri, dediğin gibi en basit bakliyatla herkese yetecek, paylaşılacak tatlı bir şey. Daha güzel sanki bu sade hali :)
Güzel görünüyor aşureler,elinize sağlık ve afiyet olsun.Rengi , su ile yapılanlardan dedirtiyor. Zevk meselesi elbet ama mango ne yaa :)
ReplyDeleteÇok teşekkür ederim :) Ya sütle de yapılıyormuş di mi? Tarif ararken fark ettim, hiç haberim yoktu :) Ay keşke saklasaydım o delirmiş aşureli instagram postlarını elalemin ahhahha :D 2-3 sene önce bir hayli dolanmıştım aşure hashtaglerinde, gerçekten akıl almaz tabaklar vardı.
Delete